Oude Molen

Simpelveld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 

              

 

 

 

Waterloos

 

Aan de buitenkant is de Oude Molen nog herkenbaar als watermolen door de betonnen watergoot die vanuit het niets naar een opening in een aanbouw loopt. In de aanbouw is een ijzeren middenslag-waterrad aanwezig. De watermolen stamt uit 1774 en werd voorheen gevoed door de Eyserbeek.

 

De beek werd ruim een kilometer voor de molen afgetakt en vulde een vergaarvijver. In 1922 werd nog vergunning verleend om een nieuwe vijver te graven met hogere opslagcapaciteit. Begin dertiger jaren is de houten maalinrichting uitgebroken en vervangen door een gietijzeren maalstoel met een elektrische aandrijving.

 

De grond boven de molen, stroomopwaarts, is in 1961 ten behoeve van woningbouw onteigend, de stuwrechten afgekocht en de vijver gedempt. Het betekende het definitieve einde van de watermolen, maar de watermolen stond toen al bijna dertig jaar stil, er werd alleen nog elektrisch gemalen.

 

Maalcapaciteit

 

De capaciteit van de watermolen is geregeld een probleem geweest. Eerst had de molen een klein houten bovenslagrad en dat werd om de capaciteit van de molen te verhogen, kort na 1900 vervangen door een groter ijzeren middenslagrad. Later is het waterrad uit veiligheidsoverwegingen van een bakstenen ombouw voorzien. Eén zijde van de ombouw bestaat evenals het molenhuis uit plaatselijk gewonnen breuksteen.

 

Rond 1860 werd al een stoommachine bijgeplaatst om de maalcapaciteit te vergroten en in 1922 werd een nieuwe vijver aangelegd voor grotere wateropslagcapaciteit. Begin dertiger jaren werd tenslotte overgestapt op elektrisch malen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Oude Molen

Molen van Houben

Plaats

Simpelveld

Type

middenslagmolen

Beek

voorheen Eijserbeek

Bouwjaar

1774

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Eigenaar

particulier

Foto’s

november 2009

 

 

                      

 

 

                             

 

 

Molen van Houben

 

Tot rond het midden van de 19e eeuw was de molen in het bezit van Duitsers (achtereenvolgens Johann Jehenné uit Aken, baronesse de Iommessen gehuwd met Leonard Koch te Aken, Pieter Haan uit Aken en Antoon Greven uit Merkstein). Landbouwer Berger afkomstig uit Wijlre nam de watermolen in 1848 over en de molen bleef in de familie tot 1919. Pachter Houben kocht het bedrijf dat jaar en de familie Houben gaf de watermolen haar tweede naam: de molen van Houben.

 

 

 

      

 

 

 

                                

 

 

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen