Broekmolen

Stramproy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Naam

Broekmolen

  Plaats

Stramproy

  Type

onderslagmolen

  Beek

Aabeek

  Bouwjaar

1738 / 1868

  Status

maalvaardig

  Functie

korenmolen

  Molendb

gegevens

  Foto’s

november 2007

 

Kloostermolen

 

De waterkorenmolen Broekmolen was voor de Franse tijd het eigendom van het Stift van Thorn, als bouwjaar wordt 1738 genoemd. Een sticht of stift is een klooster, of een gebied waarover een abt of een bisschop als vorst wereldlijke zeggenschap had. De Franse overheerser onteigende alle kerkelijke goederen en verkochten de geconfisceerde bezittingen openbaar. Het is bekend dat de molen in de loop van de 18e eeuw in bezit is geweest van de landdeken van Maaseik en de pastoor van Grathem.

 

In 1845 kocht Jan Mathijs Donders de molen en zijn weduwe liet in 1868 het houten molengebouw opmetselen in steen, ter herinnering zijn twee gedenkstenen in de kopgevel waar het waterrad hangt, aangebracht. De molen ging ruim een eeuw lang steeds door vererving over naar een nieuwe eigenaar en pas in 1971 werd de molen verkocht.

 

 

 

                                 

 

 

Draai- en maalvaardig

 

De molen is steeds een graanmolen geweest. De waterstroom van de beek leverde de energie voor aandrijving van één koppel maalstenen, meer koppels tegelijk laten draaien trok het waterrad niet. De molen heeft drie koppels maalstenen. In 1950 werden de sluizen nog vernieuwd, maar midden jaren vijftig werd de maalderij stilgezet en vertrok de pachter. Verval zette heel snel in, de boerderijmolen werd onbewoonbaar verklaard.

 

In 1971 bracht de Belgische apotheker Richard Mol redding, hij kocht het boerderijcomplex en liet de watermolen in de jaren 1976-78 restaureren tot draaivaardig. De maalstenen zijn te veel versleten om er graan mee te kunnen malen. In 2008 werd de boerderijmolen te koop aangeboden. Uit de tekst van de makelaar: “De huidige watermolen is omstreeks 1700 gebouwd, het is echter vrijwel zeker dat er reeds in 1476 op deze plek een molen werd gebouwd. De watermolen is een onderslagtype en is nog volledig intact en werkend.”

 

Sinds 2015 is gediplomeerd molenaar Jan Moonen werkzaam op de Broekmolen. Hij heeft de molen voor een groot deel gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Aardbevingsschade

 

In de ochtend van 13 april 1992 werd het zuidoosten van Nederland opgeschrikt door een aardbeving. Het epicentrum lag vlakbij Roermond en de beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Door de trillingen kwam de buitengevel los van het molengebouw, in 2005 is de schade hersteld.

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

       

 

           1979

 

 

                            

 

                                 1979

 

 

             

 

                ca 1979

 

 

 


 

 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen