Waterrad van Staverden Ermelo
Kasteel Staverden Langs het Kasteel Staverden stroomt de Staverdense Beek, de naam van een traject van de Hierdense beek. De beek ververst het water van de gracht en dreeft de naastgelegen bovenslagkorenmolen aan. De oudste molen in het stroomgebied van de Hierdense beek was de korenmolen op Staverden, die mogelijk al dateert van 1307. In 1525 kreeg de eigenaar van de molen toestemming om het Uddelermeer af te tappen voor extra water. Wandelaar Predikant Jacobus Craandijk beoefende met passie zijn liefhebberijen wandelen en geschiedenis. Van 1875 tot 1888 publiceerde hij in acht delen de serie ‘Wandelingen door Nederland met pen en potlood’, een reeks waarin hij zijn wandeltochten beschreef met veel details over de geschiedenis. Nog steeds worden zijn boeken gebruikt om de beschreven trajecten af te lopen. Van de molen bij kasteel Staverden was hij in 1888 niet onder de indruk:
Het Gelders Landschap De naamloze molen werd in 1923 afgebroken en twee jaar later is de boerderij ‘de Molen’ er naast gezet. De laatste particuliere eigenaar van Huis of Kasteel Staverden was Herman Theodoor s’ Jacob, hij was in 1929 één van de oprichters van Geldersch Landschap. Zijn erven verkochten het kasteel en omringend landgoed in 1963 aan deze stichting.
Waterrad In 1989 werd is door de stichting het Gelders Landschap de waterloop en de watergoot van de verdwenen korenmolen vernieuwd en is er een nieuw bovenslagrad aangebracht. Elf jaar later is het waterrad gerestaureerd en werd er, in samenwerking met Nuon, een kleine generator op aangebracht, als dynamo geschakeld. De verwachting was dat 4 kW aan natuurstroom opgewekt kon worden, maar dat bleek een illusie. In 2007 is het rad opnieuw gerestaureerd.
de gerestaureerde watergoot met
daarachter boerderij ‘de Molen’ met het jaartal 1925 boven de deur
boerderij ‘de Molen’ Opgeleide beek De beken op de Veluwe zijn vaak sprengen. Op een plek waar het grondwater hoog zat, groef men een gat tot aan het grondwater, het gat heet de sprengkop. Het water werd verder geleid in een gegraven waterloop die bekleed was met leem voor de waterdichtheid. Water wil naar het laagste punt stromen, maar de kunstmatige beekloop hield het peil hoog, zodat bij de molens die aan de rand van het Veluws-plateau lagen, het verval zo groot mogelijk was. Een dergelijke beek of spreng wordt een opgeleide beek genoemd, ook bij de molen van Staverden is de molentak opgeleid. De ultieme opgeleide beek is getekend door Escher in 1961
Ansichtkaarten
ca 1979 |